Wat zijn de werkzaamheden van een stukadoor?

Bent u op zoek naar een stukadoor in Den Bosch? Bent u van plan om betonstuc in uw woning aan te brengen en kunt u hiervoor wel een vakman gebruiken? Er komt nogal wat bij stuken kijken, stukadoren is écht vakmanschap! Heeft u zich wel eens afgevraagd wat een professioneel stukadoor allemaal doet? In dit artikel leggen we het aan u uit.

Wat zijn de werkzaamheden van een stukadoor?

Een stukadoor werkt uw plafonds en muren af met een mengsel van gebluste kalk, water en zand, ook wel mortel genoemd. Dit wordt gedaan om muren te beschermen of om beschadigingen te herstellen, maar ook om muren of plafonds te decoreren of te verfraaien. Dit wordt allemaal stucwerk genoemd. Na het stuken kunt u uw muur verven of behangen.
Ook kan een ervaren stukadoor uw wanden, vloeren of meubels voorzien van betonstuc. Betonstuc is ook een mortel, maar dan op basis van cement, betondeeltjes en hars. Het wordt in woningen en bedrijfspanden aangebracht om een betonlook te creëren. Ook dit kunt u het beste door een ervaren stukadoor in Den Bosch laten doen. Er komt nogal wat kijken bij stucwerk, vooral als u geen ervaring heeft met stuken. Laat dit dus altijd over aan een vakman.

Kwaliteitsstukadoor in Den Bosch

Een professioneel en ervaren stukadoor kan prachtig stucwerk afleveren. Een stukadoor werkt muren en plafonds in uw huis af door een laag stucwerk of pleisterwerk aan te brengen. Het is ook mogelijk om uw buitenmuren of de gevel te laten stuken. Dit kan zowel met pleisterwerk als met betonstuc.

Een stukadoor kan ingehuurd worden om de binnenmuren of de buitenmuren van uw huis eenvoudig af te werken, scheuren en gaten op te vullen of om uw muur mooier te maken met bijvoorbeeld betonstuc of spachtelputz. Een professioneel stukadoor is ook in staat om bijvoorbeeld ornamenten of sierlijsten te maken; dit is een creatieve manier om uw muur te verfraaien met prachtige decoraties als rozetten.

De kwaliteit en de kosten van geleverd stucwerk kunnen nogal uiteenlopen. Laat u vooraf dus goed informeren over de prijzen en de mogelijkheden in de regio Den Bosch. U kunt meerdere offertes aanvragen bij verschillende stukadoren in Den Bosch. Zo kunt u goed vergelijken en vindt u de juiste stukadoor voor uw klus.

Het stukadoorsvak; een eeuwenoude ambacht

Het stukadoorsvak is één van de oudste ambachten; het gaat terug tot in de Romeinse tijd. In die tijden waren stukadoors heuse kunstenaars. In de tijd van de barok – rond de 17e en 18e eeuw – werd een stukadoor over het algemeen ingehuurd om sierstucwerk te verrichten aan overheidsgebouwen, kerken, paleizen en burgerhuizen. Een stukadoor stond in die tijd hoog in aanzien. Het vak dat ze beoefenden was zeer specialistisch en hier ging een uitgebreide opleiding aan vooraf. Het schitterende erfgoed dat we nu in Europa hebben aan historische gebouwen, hebben we te danken aan de stukadoors van toen.

Verschillende technieken

Een stukadoor kan een aantal verschillende technieken toepassen.

Trek-, en draaiwerk

De stukadoor creëert met behulp van sjablonen versieringen. Dit kan eventueel met sierpleister worden gedaan. De sjablonen worden in een laag natte gips geduwd, waarna ze er vervolgens weer uitgetrokken of gedraaid worden. Omdat het resultaat niet meer kan veranderen wanneer het gips opgedroogd is, moet een stukadoor nauwgezet en snel kunnen werken.

Vlak pleisterwerk

Vlak pleisterwerk aanbrengen is één van de eenvoudigste technieken. Er wordt een vlakke pleisterlaag aangebracht op het plafond of de muren. Dit kan eventueel worden gedaan met een grove korrel, zoals bijvoorbeeld spachtelputz). Vlak pleisterwerk wordt over het algemeen aangebracht om een muur of plafond af te werken of om beschadigingen te herstellen.

Vrij stucwerk

Om vrij stucwerk aan te brengen moet een stukadoor veel ervaring hebben; het wordt namelijk gemaakt uit de vrije hand. Er wordt geen gebruik gemaakt van een sjabloon; de stukadoor maakt een decoratie uit de losse hand uit een aangebrachte laag stuc of pleister. Ook hiervoor moet een stukadoor snel en nauwgezet kunnen werken; de stuc droogt namelijk erg snel op en hard vervolgens uit.

Stucmarmerwerk

Met deze techniek creëert de stukadoor een marmereffect in het stucwerk. Het wordt ook wel Stucco lustro genoemd.

Sgraffito

Sgraffito is een techniek die ook wel kraspleisterwerk wordt genoemd. Met deze techniek worden er verschillende kleuren stuc aangebracht in verschillende lagen. In de bovenste laag van het stucwerk wordt vervolgens een decoratie gesneden. De onderliggende laag komt hierdoor tevoorschijn. Dit heeft als resultaat dat er een prachtig en uniek effect in het stucwerk ontstaat.

Betonstuc; dé trend van tegenwoordig

Tegenwoordig is het enorm populair om de betonlook te creëren in uw woning of bedrijfspand. Ook dit wordt gedaan door een stukadoor. ArtiCiré is gespecialiseerd in het aanbrengen van betonstuc op wanden, vloeren en meubels en maakt hierbij gebruik van Cemcolori. Cemcolori is een unieke betonstuc, omdat deze van zichzelf 100% waterdicht is. Het is dus perfect toe te passen in uw keuken of badkamer.

Woont u in de omgeving Den Bosch en wilt u een ervaren stukadoor inhuren? Wij helpen u graag! Via ons contactformulier kunt u uw wensen aangeven, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. Bellen of mailen kan natuurlijk ook.

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente