Wat is betonstuc?

Met betonstuc kunt u uw wanden, vloeren of meubels een stoere en strakke betonlook geven; het is een hoogwaardig pleistermateriaal. Omdat betonstuc waterdicht is, wordt het veel gebruikt als alternatief voor tegelwanden in keukens en badkamers. Er is een groot verschil tussen echt beton en betonstuc. In dit artikel leggen we de verschillen aan u uit, op elke ondergrond u betonstuc kunt aanbrengen en wat de voordelen zijn van betonstuc.

 Het verschil echt beton en betonstuc

Echt beton is een prima materiaal om buiten te gebruiken, in tegenstelling tot een meubel van bijvoorbeeld betonstuc of dat afgewerkt is met betonlookverf. Een meubel dat gemaakt is van echt beton is niet geschikt om binnenshuis te plaatsen, omdat het maakproces anders is dan dat van betonstuc. Een blad van beton wordt gegoten in een mal. Beton is een mengsel van cement en water. Het is een dichte en zware substantie en wanneer het in een mal gegoten wordt, is er altijd een kans dat er luchtbellen ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat het eindresultaat niet naar tevredenheid is. Wanneer het beton uitgehard is, onstaan er vaak scherpe randen en deze brokkelen ook vrij snel af. Daarnaast is echt beton kwetsbaar voor bijvoorbeeld een hete kop koffie of vlekken.

Betonstuc daarentegen wordt gestuct. Dat is ook waar de naam betonstuc, ook wel beton ciré genoemd, vandaan komt. Oorspronkelijk komt de term uit Frankrijk, waar het letterlijk vertaald wordt als ‘gewreven beton’. Betonstuc kan op verschillende ondergronden worden aangebracht, vandaar dat het niet alleen op wanden en vloeren aangebracht wordt, maar bijvoorbeeld ook op meubels. Betonstuc is een combinatie van cement, fijne betondeeltjes en hars. Dit mengsel wordt uitgewreven op de ondergrond, waardoor het een betonlook krijgt. Betonstuc wordt in meerdere lagen aangebracht en wordt zeer hard. Dit heeft als resultaat dat zelfs een dunne laag betonstuc (2 a 3 millimeter) al geschikt is om toe te passen op vloeren, wanden en meubels.   

Betonstuc wordt op kleur gebracht met een pigmentpoeder. Om de betonstuc volledig waterdicht te maken wordt het afgewerkt met een impregneerlaag en een coatinglaag die beschermend werkt. Er is echter ook een betonstuc op de markt dat volledig waterdicht is en geen afwerkingslaag nodig heeft; Cemcolori.

Op welke ondergrond kan betonstuc geplaatst worden?

In principe kan betonstuc op praktisch iedere ondergrond worden aangebracht. Zolang de ondergrond maar vlak en stabiel is, kan het zelfs aangebracht worden op kunststof, hout of gipsplaat. Om ervoor te zorgen dat betonstuc zich goed hecht, dient er wel eerst een primerlaag aangebracht te worden.

In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als er sprake is van een kritieke ondergrond, is het nodig om wapeningsgaas aan te brengen op de ondergrond. Ook adviseert men om kimnaden af te plakken met een speciale afdichtingspasta en kimnaden tape, voordat er wordt begonnen met het bepleisteren. Dit om een waterdichte afwerking te garanderen.
Het is niet eenvoudig om betonstuc aan te brengen. U kunt dit dan ook het beste laten doen door een gespecialiseerd vakman als ArtiCiré. Op onze offertepagina kunt u vrijblijvend een offerte aanvragen. Natuurlijk kunt u ons ook gewoon bellen of mailen als u meer informatie wilt over de mogelijkheden.

De afwerking en kleuren van betonstuc

Met betonstuc zit u niet vast aan de standaard grijze betonkleur. Door de toevoeging van kleurpigmenten wordt betonstuc op kleur gebracht. Betonstuc is verkrijgbaar in uiteenlopende kleuren; van natuurlijke kleuren die een steenachtige uitstraling geven, tot aan grijstinten en trendy kleuren zoals roze en groen. Cemcolori is verkrijgbaar in maar liefst 23 standaardkleuren.

Betonstuc kan op verschillende manieren gepleisterd worden. Dit maakt het mogelijk om verschillende effecten aan te brengen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een gewreven effect of een effen uitstraling.

De voordelen van betonstuc

Betonstuc is enorm populair om de vele voordelen die het product met zich meebrengt. We noemen de belangrijkste:

  • Betonstuc heeft een naadloze beton uitstraling
  • Betonstuc is volledig waterdicht
  • Betonstuc is schimmelwerend
  • Betonstuc is sterk en slijtvast
  • Betonstuc is bestand tegen zuren en vetten

Hoe kunt u betonstuc het beste schoonmaken?

Over het algemeen is het vrij simpel om betonstuc schoon te maken. U kunt gewoon gebruik maken van een doek of spons en een sopje. Maak hierbij gebruik van een niet aggressief schoonmaakmiddel. U kunt schoonmaakmiddelen die schuren het beste achterwege laten, tenzij het echt nodig is. Gebruik het echter niet te vaak. De betonstuc is namelijk afgewerkt met een coatinglaag die beschadigt als u teveel gebruik maakt van schurende schoonmaakmiddelen. Wanneer de coatinglaag beschadigd raakt, kan er vuil en vocht in het stucwerk trekken. Ook middelen als chloor, bleek en antikalk beschadigen de coatinglaag, gebruik dit dus ook niet.

Betonstuc laten plaatsen door een ervaren stukadoor

Wilt u uw badkamer renoveren en bent u geïnteresseerd in een wand van betonstuc? Of wilt u een spatwand in uw keuken van betonstuc? En wilt u dit uitbesteden aan een ervaren stukadoor? Neem dan contact met ons op. Wij hebben jarenlang ervaring met het aanbrengen van Cemcolori betonstuc; het beste product op de markt. Wilt u meer informatie of een offerte aanvragen? Maak dan gebruik van ons contactformulier of neem telefonisch contact met ons op. Wij helpen u graag!

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente