Op welke ondergrond kan ik betonstuc plaatsen?

De betonlook is erg populair geworden, het wordt steeds vaker toegepast in verschillende interieurstijlen zoals industrieel, modern en landelijk. Om de betonlook te krijgen wordt meestal gebruik gemaakt van betonstuc, dit geeft het mooiste resultaat en het heeft de meeste praktische voordelen. Betonstuc is namelijk waterdicht, zeer onderhoudsvriendelijk en heel duurzaam. Een ander voordeel is dat het op vrijwel op alle ondergronden geplaatst kan worden. Maar over welke ondergronden hebben we het dan? Op welke ondergrond kan betonstuc dan niet geplaatst worden? In dit artikel geven wij u er antwoord op.

Op welke ondergrond kan betonstuc geplaatst worden?

Op de meeste ondergronden kan betonstuc geplaatst worden, mits de ondergrond vlak en stabiel is. Iedere ondergrond is anders en moet daarom anders worden bewerkt voordat het geschikt is voor betonstuc. Deze voorbehandeling is afhankelijk van wat voor ondergrond het is en wat de staat is. Misschien wilt u betonstuc laten plaatsen over tegels in de badkamer, over een geverfde muur of over behang. Iedere afzonderlijke ondergrond heeft zijn eigen voorbehandeling nodig.

Het voorbehandelen van de ondergrond

Betonstuc is een product op basis van cement. Bij sommige soorten wordt dit gemengd met water. Om een goede hechting te waarborgen is het belangrijk dat de ondergrond ten eerste niet zuigend werkt. Hierdoor zou het water kunnen worden opgenomen en de ondergrond zacht en onstabiel worden.

Tevens is het van belang om te zorgen voor een stabiele ondergrond waarbij niets los zit en waar geen scheuren of gaten in zitten. Los zittende tegels op de badkamermuur, gestucte muren met losse delen, een aanrechtblad met scheuren of gaten; ze dienen allen stabiel en glad afgewerkt te worden voordat betonstuc erop aangebracht wordt. Dit om zeker te zijn van een goede strakke afwerking.

Betonstuc over een stucwerk ondergrond

Betonstuc kan worden aangebracht over een ondergrond van bestaand stucwerk. Als eerste moet gecontroleerd worden of het stucwerk nog goed vast zit. Daarna moet deze behandeld worden met een contact primer.

Betonstuc over een ondergrond van tegels

Betonstuc kan worden aangebracht worden over de tegels in de keuken, toilet of badkamer. De voorwaarde is echter dat deze tegels nog goed vast zitten. Om dit te controleren moet u de kloptest doen. Dit doet u door even op de tegel te kloppen, een hol geluid betekent dat de tegel los zit. Alle loszittende tegels dienen verwijderd te worden.

Hierna moet u de ondergrond voorzien van een contact primer. Delen die gevoelig zijn voor scheuren moeten worden voorzien van bewapeningsgaas.

Kan betonstuc over behang?

Behang is geen stabiele ondergrond. Wanneer hier betonstuc wordt aangebracht dan zal het loskomen van de muur. Daarom moet alle behang- en lijmresten verwijderd worden voordat betonstuc op de muur kan worden aangebracht. De muur dient tevens eerst voor behandeld worden  met een primer.

Betonstuc over een ondergrond van verf

De betonstuc kan worden aangebracht over een ondergrond van verf, maar het is afhankelijk van het soort verf. Vlakke ondergronden voorzien van verf zoals meubels, strakke wanden, een aanrechtblad en een vloer zijn geschikt. Maar een wand waarop structuurverf zit op basis van leem is ongeschikt. De hechting met de muur zal dan onvoldoende basis bieden voor de betonstuc.

Wilt u zeker weten of er bij u betonverf kan worden aangebracht op een bepaalde ondergrond? Schakel dan een professionele partij in zoals ArtiCiré.

Kan betonstuc worden aangebracht op een ondergrond van hout?

In tegenstelling tot gewoon stucwerk kan betonstuc zelfs op hout worden aangebracht. Zo zou u een oude houten salontafel een hippe betonlook kunnen geven.  
U zou ook zelf een aanrechtblad kunnen maken met de betonlook. Daarvoor heeft u alleen maar een aantal platen MDF nodig als ondergrond.

Betonstuc op een ondergrond laten plaatsen

Betonstuc is een product dat op vrijwel iedere ondergrond kan worden geplaatst. Om een goede hechting te waarborgen moet de ondergrond echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

De betonlook zorgt voor een unieke sfeer in uw woning of kantoor. Daarbij heeft het enkele grote voordelen zoals de duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid en de waterdichtheid. Om ervoor te zorgen dat u maximaal kunt genieten van deze voordelen kunt u het best betonstuc laten plaatsen door een expert.

ArtiCiré heeft jarenlange ervaring in stukadoren en specialiseert zich in het plaatsen van betonstuc. Wij maken gebruik van het merk Cemcolori betonstuc. Dit merk is naar onze mening de beste betonstuc op de markt. Het is namelijk niet alleen te verkrijgen in veel verschillende kleuren, de betonstuc van Cemcolori is bovendien van nature 100% waterdicht. De andere merken betonstuc hebben een coating nodig om voor de waterdichtheid te zorgen.

Cemcolori is daardoor zeer geschikt voor ondergronden in de keuken, het toilet en de badkamer. De extra laklaag die wij aanbrengen dient alleen voor het tegengaan van slijtage en vuil. Wilt u een bepaalde ondergrond voorzien van betonstuc? Wij weten precies of deze ondergrond geschikt is, hoe deze voor behandeld moet worden en hoe de betonstuc aangebracht moet worden. Voor het beste resultaat schakelt u ArtiCiré in!

Wilt u meer informatie of een offerte, dan kunt u ons contactformulier gebruiken. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op. U mag ons natuurlijk ook altijd bellen of mailen.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente