Betonvloer en betonstuc schoonmaken en houden

Een vloer van beton is uiterst robuust; het zal dan ook niet snel voorkomen dat deze beschadigt. Toch kan de toplaag van een betonnen vloer slijten. Om deze reden is regelmatig onderhoud gewenst. In dit artikel zetten we voor u op een rijtje wat voor onderhoud uw betonnen of betonstuc vloer nodig heeft en hoe u deze het beste kunt reinigen.

Schoonmaken van een betonvloer

U kunt uw betonvloer dagelijks reinigen met water en een zeep die PH neutraal is. U kunt het beste geen gebruik maken van synthetische alkalische schoonmaakmiddelen; deze kunnen in de vloer kleurschakeringen veroorzaken. Ook kunt u beter geen schoonmaakmiddelen met een schurend component gebruiken of schuursponzen. U kunt in de winkel legio aan schoonmaakmiddelen vinden die niet alleen reinigend werken, maar ook beschermend.

Het voorkomen van kalksluier

Wanneer u de betonvloer schoongemaakt heeft, is belangrijk dat u de vloer goed droogmaakt. Kalk, dat in het leidingwater aanwezig is, kan namelijk op de vloer gaan afzetten. Blijft de vloer regelmatig nat, dan kan er na enige tijd kalksluier ontstaan. Dit is een kalklaagje dat zich op de vloer vormt. Deze kalksluier mag van een betonnen vloer niet verwijderd worden met schoonmaakazijn of een kalkoplosser. In noodgevallen kunt u de vloer wel lichtjes schuren, u kunt hiervoor een schuursponsje gebruiken. Daarna kunt u de vloer het beste behandelen met bijenwas. Ruimtes die vaak met water in contact komen hebben vaker last van kalksluier, zoals de badkamer. Een badmat zou dit enigszins tegen kunnen gaan. Wat ook kan helpen is als u zich afdroogt in het bad of in de douche.

Bescherming van een betonvloer

Heeft u een nieuwe betonvloer? Dan kunt u deze het beste één keer per maand inwrijven met acrylwas of bijenwas. Dit zorgt er niet alleen voor dat uw betonvloer een beschermlaag krijgt tegen vuil en vocht, de structuur van het beton komt hierdoor ook mooi naar boven. Uw vloer regelmatig inwrijven met bijenwas zorgt er ook nog eens voor dat het een mooie, donkere glans krijgt en voorkomt de vorming van doffe plekken.

Het is erg belangrijk om voorzichtig om te gaan met bepaalde producten en schoonmaakmiddelen als het aankomt op uw betonnen vloer, zoals bijvoorbeeld zure producten als azijn, zoutzuur, kalkoplossers, citroen, frisdranken en sinaasappelsap. Het zuur dat in deze producten zit reageert op de kalkhoudende stoffen in het cement van uw vloer. Het resultaat is doffe plekken in de toplaag.

Ook agressieve schoonmaakmiddelen kunt u maar beter uit de buurt houden van uw betonvloer. We hebben het dan met name over chloor, ammonia, ovenreiniger en gootsteenontstopper. Vloeibare vetten en oliën kunnen ook beter niet al te lang blijven liggen op een betonvloer. Denkt u dan bijvoorbeeld aan olijfolie, slaolie, frituurolie en boter. Wanneer dit lange tijd op het oppervlakte blijft liggen kan het kringen veroorzaken. Dit soort vlekken kunt u het beste zo snel mogelijk verwijderen met warm water en zeep op natuurlijke basis.

Een betonstuc vloer

In plaats van een betonnen vloer zou u ook kunnen kiezen voor een betonstuc vloer. Betonstuc wordt ook wel beton cire genoemd en is een mengsel van cement, een speciaal soort hars en fijne betondeeltjes. Bij vermenging en uitdroging worden deze materialen erg hard, waardoor betonstuc prima toegepast kan worden op vloeren. Er wordt gebruik gemaakt van pigmentpoeder om de betonstuc op kleur te brengen. Vervolgens wordt er een impregneerlaag en een beschermende coatinglaag aangebracht, waardoor dit product geheel waterdicht en vuilafstotend is. De beschermende afwerking zorgt er ook nog eens voor dat betonstuc heel wat kan verduren.

Hoe kan betonstuc schoongemaakt worden?

Het is vrij eenvoudig om betonstuc schoon te maken. U kunt gewoon gebruik maken van een allesreiniger die niet agressief is. Het is ook mogelijk om de betonstuc vloer schoon te maken met een schurend schoonmaakmiddel, maar u kunt dit beter niet te vaak doen. Wanneer u dit te vaak doet kan het namelijk gebeuren dat de coatinglaag beschadigd raakt. Deze coatinglaag is belangrijk, anders kan er vuil en vocht in het stucwerk trekken.
Bleekmiddelen en chloor kunt u niet gebruiken om uw betonstuc vloer schoon te maken. Deze tasten namelijk de coatinglaag aan. Ook antikalkmiddelen kunt u beter niet gebruiken. Is het noodzakelijk om een antikalkmiddel te gebruiken? Spoel de vloer daarna dan goed af met een grote hoeveelheid water.

Betonstuc vloer laten aanleggen?

ArtiCiré is een specialistische stukadoor en heeft veel ervaring met het aanbrengen van betonstuc vloeren. We maken hiervoor gebruik van Cemcolori Vloer, een product van Cemcolori dat speciaal voor de vloer ontwikkeld is. De unieke samenstelling van dit product zorgt ervoor dat onderhoudsvriendelijk is en slijtvast, met het robuuste uiterlijk van beton. Omdat het systeem slechts drie millimeter dik is, kan het over elke vormvaste en vlakke ondervloer aangebracht worden.

Wilt u een betonstuc vloer laten aanbrengen door ArtiCiré? Dan kunt u rekenen op jarenlange expertise en ervaring. Vraag direct een vrijblijvende offerte aan of neem contact met ons op voor meer informatie. U kunt ons op werkdagen telefonisch bereiken tijdens kantooruren, maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente