Hoe kan de betonlook op meubels worden aangebracht?

Beton wordt steeds populairder in interieurs, het is echter een materiaal dat niet makkelijk toepasbaar is in bestaande woningen of kantoren. Om de uitstraling van echt beton na te bootsen komen daarom producten op de markt die zorgen voor de betonlook. Deze producten geven u de mogelijkheid om de betonlook aan te brengen op wanden, vloeren, plafonds, en zelfs op meubels. Dat kunt u zelf doen of uit laten besteden. De betonlook kan worden aangebracht door middel van twee materialen; betonlookverf en betonstuc. Wilt u de betonlook op een meubel aanbrengen? In dit artikel leest u hoe u dat kunt doen en wat voor materiaal u het best kunt gebruiken.

De betonlook op meubels met betonlookverf

Een toegankelijk materiaal om de betonlook mee aan te brengen is betonlookverf. Dit is iets anders dan betonverf, want dat is een verf dat op beton kan worden aangebracht. Betonlookverf kan in principe op alle stabiele ondergronden worden aangebracht, dus ook op meubels.

Dit middel is vrij toegankelijk omdat het makkelijk zelf te doen is. Alles wat u nodig heeft is een primer, betonlook verf,  verfrollers, een kwast en een spatel. De verf wordt aangebracht met een kwast en daarna naar wens uitgesmeerd met de spatel om het geveegde effect van beton te benaderen.

Betonlook verf heeft enkele nadelen. Het resultaat wordt namelijk bepaald door uw eigen handigheid met de verf. Daarnaast is het resultaat een duidelijke imitatie van beton; de salontafel lijkt van beton, totdat u er een kopje koffie opzet. Dan klinkt het gewoon nog als een houten Ikea tafel. De beste betonlook krijgt u door betonstuc aan te brengen op uw meubel.

De betonlook op meubels aanbrengen met betonstuc

Om zelf de betonlook aan te brengen op meubels met betonstuc, dient u overweg te kunnen gaan met een schuurbord en een stukadoorspaan. Bent u een handige stukadoor, dan kunt u zelf aan de gang gaan. Betonstuc wordt in meerdere dunne lagen aangebracht van ongeveer 1 tot 3 mm.

Betonstuc is waterdicht en daarom kunt u het ook gebruiken voor meubels in natte ruimtes, zoals uw badkamer. U kunt het tevens aanbrengen op alle soorten ondergrond, dus het maakt niet veel uit waar het meubels van gemaakt is. De ondergrond moet vlak, stabiel en vormvast zijn. Dus in sommige gevallen moet u de meubel eerst geheel vlak maken.
Voor het aanbrengen van de betonlook op meubels heeft u de volgende materialen nodig:

  • Een emmer en mixer voor het mengen van de betonstuc;
  • Een weegschaal voor het wegen van de componenten;
  • Een flexibele opzetspaan en een schuurbord;
  • Een spons en doekjes;
  • Afplaktape en afdekzeil;
  • Een schuurmachine.

Maak het oppervlak gereed

Het oppervlak van het meubel moet geheel schoon en vlak zijn. Er mogen geen delen los komen wanneer u de betonstuc aanbrengt. Daarom moeten gaten en scheuren vooraf gevuld worden, dit kunt u doen met verschillende middelen, afhankelijk van het materiaal van het meubel. De ondergrond bepaalt ook wat voor soort primer u dient aan te brengen. Deze is nodig om de betonstuc goed te laten hechten. Breng deze primer aan met een verfroller. Wanneer het droog is kunt u de betonlook aanbrengen op het meubel.

Betonstuc klaarmaken voor gebruik

Er bestaan verschillende merken betonstuc. De meeste merken bestaan uit meerdere componenten. Lees goed de aanwijzingen hoe u deze moet mixen en gebruiken. Het product wordt heel snel hard, zodat u geringe tijd heeft om het aan te brengen. Bereidt u zich dus goed voor en gebruik een betonmixer om de componenten goed te mengen.

Betonstuc aanbrengen

Het aanbrengen van betonstuc op het meubel gaat in stappen; als eerste brengt u een dekkende maar dunne laag aan met de opzetspaan. Na ongeveer twee tot vier uur zal deze droog zijn, daarna brengt u de tweede laag aan. Met deze laag kunt u de betonstuc een bepaald effect geven door het in grote of kleine bewegingen aan te brengen. 

Hierna moeten de lagen goed drogen, neem daar zeker 24 uur de tijd voor. Het wordt nu tijd om het meubel te schuren met een schuurmachine. Het schuren geeft nog meer effect aan het eindresultaat. Maak het meubel goed stofvrij voordat u het gaat impregneren. Dit doet u met een verfroller of kwast. Als deze laag droog is dan brengt u de laatste coating aan. Deze coating zorgt voor waterdichtheid en werkt vuilafstotend.

Laat de betonlook op uw meubel aanbrengen door een stukadoor

Het aanbrengen van de betonlook op een meubel kan nog best lastig zijn, vooral omdat meubels vaak meerdere hoeken en randen hebben. Dit is erg bewerkelijk en lastig voor een leek. Voor een goed resultaat dat jarenlang meegaat kunt u daarom het best een erkend stukadoor inschakelen.

Wilt u één of enkele van uw meubels de betonlook geven? Ga dan naar ArtiCiré, een gespecialiseerd vakman die u kan helpen om het beste betonlook resultaat te geven aan uw meubels. Voor meer informatie of een vrijblijvende offerte kunt u ons bellen of mailen. U kunt natuurlijk ook het contactformulier invullen. 

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente