De voordelen van een betonlook spatwand in de keuken

Een spatwand is onmisbaar in iedere keuken. De naam zegt het al, een spatwand dient om bestand te zijn tegen spetters die tijdens het bereiden en koken van het eten op de muur terecht komen. De spatwand in de keuken bevindt zich daarom tegen de wand van het aanrecht bij de spoelbak en het fornuis. Daarom moet het materiaal, waar de spatwand van gemaakt is, ook tegen hoge temperaturen kunnen.

Andere voorwaarde aan een spatwand in de keuken is dat het eenvoudig schoon te maken is en dat het waterdicht is. Hygiëne is immers belangrijk in de keuken en als er kookvocht in de muur kan trekken dan kunnen hier schimmels ontstaan, maar het kan zelfs de houten structuur van uw keuken verzwakken. Hierdoor kunnen flinke problemen in de keuken ontstaan. Een waterdichte spatwand is daarom heel belangrijk. In dit artikel bespreken we de geschikte materialen voor de spatwand in de keuken.

De geschikte materialen voor een spatwand in de keuken

Een waterdichte spatwand in de keuken kan gemaakt worden van verschillende materialen. Deze hebben allen hun eigen voor- en nadelen. Meestal wordt de keus bepaald door uw smaak of uw te besteden budget.

De meeste mensen kiezen nog steeds voor een wand van tegels in de keuken. Ze zijn overal verkrijgbaar, er is enorm veel keus en ze zijn relatief voordelig. Als u kiest voor tegels voor de spatwand in de keuken, zorg er dan voor dat ze geglazuurd zijn en geen vocht doorlaten. De tegels zorgen voor een achterwand die duurzaam is, waterdicht en vrij onderhoudsvriendelijk. Een nadeel van de tegels voor de spatwand is echter dat het niet geheel naadloos is. U zult altijd voegen en naden hebben, deze zijn veelal poreus waardoor vuil en vocht nog steeds een kans heeft.

In moderne keukens wordt ook vaak gebruik gemaakt van RVS en glas voor de achterwand. Dit zijn beiden zeer onderhoudsvriendelijke materialen en ze zorgen voor een naadloze afwerking. Ze zijn beiden goed bestand tegen vetten, zuren en vocht van het koken en kunnen goed tegen de hoge temperatuur. Het nadeel is echter dat beide materialen snel krassen kunnen vertonen. Bovendien zijn het materialen die niet bepaald tijdloos zijn. Voor een keuken wilt u natuurlijk niet een spatwand die alleen praktisch is, het oog wilt ook wat.
Er bestaat een afwerkingsmateriaal die alle voordelen heeft en bovendien ook nog voor een prachtige sfeer en stijl in uw keuken, namelijk betonstuc.

betonlook spatwand

De voordelen van betonstuc voor de keuken

De laatste jaren is de betonlook enorm populair geworden. Deze look wordt gerealiseerd met betonstuc, een product dat vele voordelen heeft zoals:

  • Betonstuc is waterdicht;
  • Betonstuc zorgt voor een naadloze afwerking;

Dankzij deze voordelen is betonstuc uitermate geschikt als spatwand in uw keuken. Betonstuc zorgt voor een natuurlijke uitstraling van beton of steen. De wand van betonstuc is echter geheel waterdicht en bovendien naadloos. Bij sommige betonlookproducten wordt de waterdichtheid verkregen door een extra laklaag. Cemcolori is een merk dat geheel waterdicht is, ook zonder deze extra laag. De betonstuc van Cemcolori is bovendien schimmelwerend. Dankzij de waterdichtheid is een betonlook spatwand enorm onderhoudsvriendelijk. Het vuil, vet of water zal niet de muur intrekken. U kunt het eenvoudig afnemen met lauw water en een neutraal schoonmaakmiddel.

Een spatwand van betonlook is niet alleen heel praktisch. Dankzij de veelzijdigheid van betonstuc kan er een unieke look in uw keuken gecreëerd worden. De ruwe traditionele betonlook past heel goed in stoere industriële keukens, maar betonstuc kan op verschillende manieren worden aangebracht en in veel verschillende kleuren. Heeft u een landelijke keuken, een moderne of een Scandinavische? Ook dan kunt u profiteren van de vele mogelijkheden van betonstuc.

Hoe wordt betonstuc aangebracht?

Als u een waterdichte spatwand in uw keuken wilt, dan is betonstuc een hele goede keus. Maar u kunt zich afvragen hoe betonstuc in uw keuken kan worden aangebracht. Het woord betonstuc zegt het eigenlijk al; het is stucwerk. Dat betekent dat het moet worden aangebracht door een stukadoor. Wanneer u zelf een ervaren stukadoor bent, dan zou u het zelf kunnen doen. Wees er dan wel op voorbereid dat betonstuc een ander materiaal is dan regulier stucwerk.

Betonstuc bestaat uit meerdere componenten die gemengd moeten worden voordat het kan worden aangebracht. Het mengsel hard snel uit, dus u dient niet teveel te maken en vrij snel te werken. De betonstuc moet in meerdere dunne lagen worden aangebracht van 1 mm per keer. Wanneer alle lagen zijn uitgehard, dan moet deze worden afgewerkt met een laklaag. Bij sommige merken dient deze voor de waterdichtheid, dus het is van groot belang dit heel secuur te doen.

De meeste van ons zijn geen geoefend stukadoor. Wilt u een spatwand in de keuken van betonstuc? Laat dit dan uitbesteden aan ArtiCiré, een professioneel stukadoor die zich specialiseert in het aanbrengen van de betonlook. Wij maken gebruik van het merk Cemcolori. Groot voordeel van dit merk is dat het van nature waterdicht is en dat er vele kleuren verkrijgbaar zijn.

Heeft u vragen of wilt u een vrijblijvende offerte? Vul dan ons contactformulier in.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente