Hoe kunt u de betonlook op het aanrechtblad aanbrengen

Er zijn twee manieren om het aanrechtblad de betonlook te geven; met betonverf of met betonstuc. Dat laatste materiaal zorgt voor het meest realistische effect. Bovendien heeft het goede eigenschappen, zoals waterdichtheid en onderhoudsvriendelijkheid. De betonlook kunt u zelf aanbrengen op het aanrechtblad, heel veel materiaal heeft u er niet voor nodig. Natuurlijk de betonstuc, een flexibele spaan, afplaktape, een schuurmachine, een boormachine met garde om de betonstuc te mixen, rollertjes en wat goede zin.

Betonlook op het aanrechtblad; de voorbereidingen

Wanneer u de betonlook op een oud aanrechtblad wilt aanbrengen, dan moet u het blad eerst goed vetvrij maken en inspecteren. Zitten er geen scheuren of gaten in het blad? Zit er iets los? In sommige gevallen is het laminaat van het keukenblad los gaan zitten of er zit vet tussen de randen. Het aanrechtblad moet schoon en stabiel zijn voor het mooiste resultaat. Is de ondergrond niet geheel vlak of stabiel, dan kunt u het aanrechtblad schuren en behandelen met een laag epoxy. Dit zal naden en scheuren vullen en geeft meer stevigheid.
Wanneer u een nieuw aanrechtblad van MDF wilt bewerken dan moeten de verbindingen goed in verstek gemaakt zijn. Zorg dat de verbindingen goed aansluiten en verlijmd worden, gebruik hiervoor geen schroeven. Na het drogen van de lijm kunt u de klemmen weghalen en alle hoeken bijwerken. Wanneer er kieren of spleten aanwezig zijn, dan kunt u deze vullen met plamuur. Hierna kunt u het aanrechtblad gaan bewerken met betonstuc.

De betonlook aanbrengen op een aanrechtblad

Voordat u begint kunt u het beste de gehele omgeving bedekken met plastic of afdekfolie om de vloer te beschermen. Betonstuc is namelijk erg moeilijk te verwijderen wanneer het opgedroogd is. Plak de tegels en wanden van de keuken af met afplaktape.

Er bestaan verschillende soorten beton ciré of betonstuc. Kijk goed naar de gebruiksaanwijzingen. De meeste betonstuc bestaat uit meerdere onderdelen; de resin, een poeder en een impregneermiddel. Als eerste doet u wat resin in een emmer en daar voegt u wat Betonstuc poeder aan toe. Met de boormachine en garde mengt u dit tot een gelijkmatig papje. U kunt het best aan de zijkanten beginnen en met de spaan naar het midden toe werken. Breng op zo’n manier al het stucmiddel aan tot het gehele blad is afgewerkt. Hierna steekt u met een plamuurmes de bovenkant van de spaan schoon, maak hierna het gehele aanrechtblad mooi strak.

Betonstuc moet niet dik worden aangebracht, maar in meerdere dunne lagen van 1 mm. Voor de eerste laag heeft u ongeveer 700- 900 gram betonstuc nodig per m². De eerste laag is na een aantal uur droog, deze moet u schuren voordat u de tweede laag kunt aanbrengen. Als u liever een wat stoerder en ruwer effect wilt op uw aanrechtblad, dan hoeft u niet te schuren.
De tweede laag moet wat dunner worden aangebracht. Dezelfde procedure is nodig, maar maak het mengsel iets minder dik. Begin weer aan de onderkanten en zijkanten van het blad. Zijn deze mooi glad dan werkt u naar het midden toe van het aanrechtblad. De zijkanten moeten steeds glad gestreken worden met uw spaan. Hierna laat u het aanrechtblad weer een aantal uur drogen.

betonlook aanrechtblad

Voorbeeld van een betonlook aanrechtblad 

De afwerking van een betonlook aanrechtblad

Na het drogen van de tweede laag kunt u het aanrechtblad schuren tot de gewenste gladheid is bereikt. Dit geldt ook voor de randen van het blad; deze kunt u mooi glad en rond schuren of scherp houden. Hierna is het tijd om het aanrechtblad te behandelen met impregneermiddel. Dit kunt u simpelweg doen met een verfroller. Breng genoeg middel aan, maar zorg dat er geen plassen ontstaan. Begin bij de onderkant en randen en werk zo naar het bovenblad toe.

Het impregneermiddel is na een half uur droog, hierna kunt u het afwerken met een PU topcoating. Een geoefende doe-het-zelver kan dit in één laag, een beginner kan het best twee lagen aanbrengen. Deze coating zorgt er namelijk voor dat het geheel waterdicht wordt. De tweede laag kunt u aanbrengen na ongeveer 12 uur. Het duurt een aantal dagen voordat alles geheel gehard is en bruikbaar in uw keuken.

Het schoonmaken van uw betonlook aanrecht is nu een peulenschil. Simpelweg afnemen met water en een PH neutraal schoonmaakmiddel. Zo kunt u jarenlang genieten van een prachtig aanrechtblad.

Betonlook laten aanbrengen op het aanrechtblad

Met bovenstaande werkwijze kunt u zelf de betonlook op het aanrechtblad aanbrengen. We kunnen ons echter goed voorstellen dat u wel de betonlook wilt, maar het niet zelf wilt of kunt aanbrengen. Niet iedereen is een handige doe-het-zelver, misschien heeft u er geen tijd voor of gewoon geen zin in.

In zo’n geval kunt u deze klus prima aan ArtiCiré uitbesteden. ArtiCiré is een ervaren stukadoor en specialiseert zich in het aanbrengen van de betonlook in woonkamers, muren, vloeren en natuurlijk ook op aanrechtbladen. Wij maken gebruik van betonstuc van het merk Cemcolori, dit is een product van hoge kwaliteit dat bovendien van nature 100% waterdicht is. Wilt u meer informatie of een offerte? Neemt u dan contact op met ArtiCiré. U kunt ons bellen, mailen of het contactformulier invullen.

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente