Met welke middelen kan ik de betonlook realiseren?

Nog niet eens zo heel lang geleden werd beton vooral gebruikt voor kelders, garages en trottoirs. Het werd niet gezien als een afwerkingsmateriaal om in woonhuizen te gebruiken, maar sinds kort is dat helemaal veranderd.

De beton trend, ook wel de betonlook genoemd, is een populair onderdeel geworden van heel wat Instagram-feeds. Beton zorgde voorheen slechts voor een stevige fundering, nu wordt de betonlook toegepast in woningen en bedrijven op vloeren, wanden en meubels. Het mooie van de betonlook is dat het op verschillende manieren kan worden toegepast, met verschillende materialen. Een gladde en gepolijste look is mogelijk, maar ook de matte en ruwe uitstraling kan prachtig staan in uw woning. Binnenhuisarchitecten en stilisten maken steeds meer gebruik van de rijke mogelijkheden van de betonlook. 

Beton had voorheen een kille uitstraling, maar in de praktijk blijkt de betonlook een hele goede neutrale achtergrond te kunnen creëren in bijna iedere interieurstijl; landelijk, Boheems, industrieel en minimalistisch zijn slechts enkele voorbeelden. Wat nog meer opvalt aan de betonlook, is dat het zich niet beperkt tot vloeren of wanden. We zien beton ook steeds meer terug in meubels en accessoires, zoals kandelaars en lampen.

Met andere woorden; de betonlook is helemaal trendy en hip. Maar hoe wordt deze betonlook eigenlijk gerealiseerd? In dit artikel leest u met welke middelen de betonlook kan worden aangebracht en of u het ook zelf kunt doen.

De betonlook met betonlook verf

Beton is een materiaal dat ontwikkeld is om grote objecten mee te kunnen bouwen. Het is veel minder toegankelijk om toe te passen in bestaande woningen. Beton is ook erg zwaar; een meubel of lamp van beton is bijna niet te tillen. Om deze redenen zijn er producten ontwikkeld om de look van beton te imiteren. Een van die producten is betonlook verf.
Verwar betonlook verf niet met betonverf. Betonverf is een verf dat alleen op beton toepasbaar is, met betonlook verf kunt u het effect van beton aanbrengen op vrijwel iedere ondergrond. Het is een zeer toegankelijk product dat bovendien relatief goedkoop is in vergelijking met andere betonlook producten. Betonlook verf kunt u toepassen op vloeren, wanden en meubels. Nadelen van betonlook verf zijn echter dat het niet waterdicht is en dat het resultaat een duidelijke imitatie is. Wanneer u bijvoorbeeld de houten traptreden met betonlook verf behandelt, dan zult u nog steeds het geluid van hout horen terwijl u zogenaamd op beton loopt. Tevens is betonlook verf minder bestand tegen slijtage dan andere betonlook producten, zoals betonlook laminaat.

Een vloer van betonlook laminaat of linoleum

Laminaat is nog altijd zeer populair als vloerbekleding. Het was een kwestie van tijd dat beide populaire stijlen werden samengevoegd tot betonlook laminaat. U krijgt de voordelen van laminaat; makkelijk zelf te leggen, onderhoudsvriendelijk en als u kiest voor hoge kwaliteit redelijk krasbestendig. Een groot nadeel van betonlaminaat is dat de naden zichtbaar zijn. Een mooi strak en naadloos geheel is juist een groot voordeel van een echte vloer van beton of van betonstuc.

Als u een bijna naadloze vloer wilt, dan kunt u ook kiezen voor betonlook linoleum. Zeer duurzaam en makkelijk te onderhouden. Een nadeel van linoleum is echter dat het niet goed tegen water kan. Het heeft dus niet de grote voordelen van een echte betonnen of betonstuc vloer, bovendien is de prijs bijna gelijkwaardig.

De betonlook met behang

Een andere manier om de wanden te bekleden met de betonlook is met betonlook behang. Overal verkrijgbaar, goedkoop en voor een ervaren doe-het-zelver eenvoudig zelf aan te brengen. Natuurlijk zijn er duidelijke verschillen tussen de verschillende soorten betonlook behang. De duurdere merken leveren behang van betere kwaliteit, waarmee de wand een redelijke betonlook zal krijgen.

Wilt u echter een zo natuurgetrouw mogelijke betonlook? Dan zult u moeten kiezen voor een product op basis van cement, zoals betonstuc of beton ciré.

Betonlook realiseren met betonstuc

De beste manier om de betonlook aan te brengen in uw eigen huis, tuin en kantoor is met betonstuc. Dit is een verzamelnaam voor producten op basis van cement of kalk waarmee de betonlook wordt gerealiseerd.

Het grote voordeel van betonstuc boven alle bovenstaande producten is dat betonstuc het beste effect van beton geeft; het is immers van cement gemaakt. Andere voordelen zijn de toepasbaarheid en de eigenschappen. Betonstuc is op alle stabiele oppervlaktes aan te brengen, daarnaast is het enorm duurzaam, onderhoudsvriendelijk en compleet waterdicht. Daarom is betonstuc ook zeer geschikt voor ruimtes zoals de badkamer, het toilet en de keuken.

Kan ik betonstuc zelf aanbrengen?

Het enige nadeel van betonstuc is dat het zelf lastig is om aan te brengen. Het woord zegt het al; het is stucwerk. Stukadoren kan erg lastig zijn, het is een vak op zich. Bent u een ervaren doe-het-zelver en heeft u regelmatig stucwerk gedaan? Dan zou u zelf betonstuc kunnen aanbrengen, maar let u goed op de gebruiksaanwijzing. Deze verschilt van traditionele stucmiddelen.

Wilt u de betonlook aanbrengen en bent u enthousiast geworden van de vele voordelen van betonstuc? Laat deze dan aanbrengen door ArtiCiré, een stukadoorsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het aanbrengen van de betonlook. Voor vragen, meer informatie of een offerte kunt u contact met ons opnemen via telefoon, mail of via het contactformulier.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente