Hoe wordt de betonlook geverfd?

Er bestaan meerdere interieurstijlen, maar deze zijn over het algemeen in twee stijlen te verdelen; landelijk klassiek en modern. Traditioneel vinden we binnen deze stijlen bepaalde materialen terug. Bij landelijke en klassieke interieurs wordt er veelal gebruik gemaakt van houtsoorten, gecombineerd met verschillende natuurlijke stoffen op de vloer en wanden. Bij moderne interieurs vindt er meer variatie plaats op gebied van gebruik van materialen.
Sinds een aantal jaar is er een materiaal in opkomst in interieurs dat zich weet te verspreiden over alle stijlen, namelijk beton. Aanvankelijk werd beton gebruikt voor bedrijfspanden en fabrieken, de afgelopen decennia werden deze steeds vaker opgekocht en omgebouwd tot woningen. De vloer en wanden van beton werden behouden en zorgden voor een moderne industriële interieurstijl.

De industriële stijl sloeg aanvankelijk vooral aan bij mannen die de stoere uitstraling wel konden waarderen. Door stylisten werd ook in andere interieurs steeds vaker gebruikt van beton; het bleek zeer goed te passen in badkamers, keukens en woonkamers. Eigenlijk past beton bij zeer veel stijlen, niet alleen bij industrieel, maar ook bij de Scandinavische interieurs, urban modern en zelfs klassiek. De betonlook bleek multifunctioneel en werd met recht populair.

Wat is de betonlook?

In moderne interieurs om u heen komt de betonlook steeds vaker terug. We zien steeds vaker vloeren met de betonlook. Maar ook muren, keukenbladen en binnen- en buitenmeubels worden steeds vaker voorzien van de betonlook. Ruimtes die zich erg goed lenen voor deze look zijn badkamers, het toilet, maar vooral ook kantoren. De betonlook geeft veel stijl en rust aan een ruimte, wat zeer goed past bij een professionele omgeving.
De betonlook is iets ander dan beton. Echt beton heeft namelijk enkele praktische nadelen. Het grootste nadeel is dat het materiaal moeilijk toe te passen is in bestaande woningen. Beton wordt gegoten van cement in een mal, daardoor is het zeer zwaar. Bovendien is beton zeer arbeidsintensief en in bestaande woningen bijna onmogelijk te realiseren. Sommige mensen willen een trap van beton. Prachtig, maar bijna onmogelijk te realiseren in een bestaande woning.

Dit is de reden waarom er materialen zijn ontwikkeld om de betonlook te realiseren zonder dat het echt gegoten beton is. U zou de betonlook bijvoorbeeld op een muur in uw woonkamer kunnen aanbrengen door het te verven.

Hoe wordt de betonlook geverfd?

De betonlook kan op verschillende manieren worden gerealiseerd, één daarvan is door middel van betonverf. Dit is een dikke verfsoort waar een soort structuur in zit van kleine ballen. Deze verf kunt u op meerdere manieren aanbrengen op de ondergrond waar u de betonlook op wilt creëren.  U kunt de verf gelijkmatig aanbrengen met een blokkwast, hierdoor krijgt u een rustig geheel. Wilt u een effect aanbrengen waardoor het een veegeffect van beton krijgt, dan gebruikt u een spatel, kwast of plamuurmes om de verf uit te smeren.

Betonverf is verkrijgbaar in een aantal kleuren, waarbij grijs natuurlijk de meest gangbare is. U kunt de verf gebruiken om de betonlook op allerlei ondergronden te realiseren zoals muren, meubels en trap. Helaas heeft betonverf wel een aantal nadelen die de betonlook niet ten goede komen.

De nadelen van het verven van de betonlook

Als u de betonlook wilt realiseren, dan wilt u natuurlijk wel dat het zo realistisch mogelijk op beton lijkt. Helaas zorgt betonverf hier niet geheel voor, het is ten slotte geen cement, maar verf. Hoe het resultaat van uw verfwerk eruit gaat zien, hangt af van uw kwaliteiten en de juiste manier van aanbrengen met kwast en plamuurmes. Maar dan nog zorgt de verf slechts voor een imitatie van echt beton.

Een ander nadeel is de verf zelf. Betonverf bestaat uit twee soorten; kant en klare en een betonverf dat uit twee componenten bestaat. De laatste verf is lastige verf om te gebruiken, omdat er precies op de juiste manier mee om moet worden gegaan. Schilderen hiermee vergt een zeer goede timing, dit kunt u beter overlaten aan professionals. De kant en klare betonverf is geschikt voor doe-het-zelvers, maar haalt bij lange na niet de kwaliteiten van bijvoorbeeld betonstuc.

Mooie strakke wanden, met een uitstraling van beton, dat is wat u wilt zien als u voor de betonlook kiest. Om dit te realiseren kunt u het best uw wanden, vloer, trap, meubels of aanrechtblad laten stuken met betonciré

De betonlook met betonstuc

Er bestaat een geweldig product om de betonlook te realiseren, namelijk betonstuc. Betonstuc zorgt voor de echte betonlook en geeft bovendien nog meer voordelen dan echt beton. Om de betonlook te krijgen wordt er op een oppervlakte betonstuc aangebracht. Dit wordt niet geverfd maar gestukadoord. ArtiCiré maakt gebruik van betonstuc van het merk Cemcolori. Dit is een product op basis van cement en hars. De hars zorgt ervoor dat het stucwerk 100% waterdicht, flexibel en zeer slijtvast is.

Om de meest realistische betonlook te creëren kunt u dit werk het best laten uitbesteden. ArtiCiré heeft jarenlange ervaring met stukadoren en met het product Cemcolori. Wilt u de betonlook op de vloer in uw woonkamer? Of wilt u een achterwand in de keuken voorzien van de betonlook? Wat dacht u van de betonlook in uw badkamer? Neemt u dan contact op met ArtiCiré. U kunt ons bereiken via ons telefoonnummer of ons mailadres.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente