Is betonlook echt beton?

Inmiddels spreekt het voor zich dat beton en industrieel design hand in hand gaan. Het is niet moeilijk meer om u voor te stellen hoe mooi een voormalig pakhuis omgebouwd kan worden tot een zonovergoten appartement. Het onbewerkte beton zorgt voor een geweldig interieuraccent met een stoere, maar ook luxe, uitstraling.

Als u voor uw woning ook deze stijl wilt, dan raden we u aan om dit groots toe te passen. Daarvoor kunt u de keus maken voor een vloer van beton, een badkamer geheel in de betonlook of een enkele wand van beton gecombineerd met een warme afwerking van hout.
Wat is eigenlijk de betonlook? Is betonlook echt beton of zijn er duidelijke verschillen? We kunnen ons voorstellen dat de verschillende termen u verwarren. Daarom leggen we u in dit artikel precies uit wat de betonlook is en wat het voor uw interieur kan betekenen.

Wat is beton?

Aan de oude overblijfselen van de Grieken en Romeinen heeft men kunnen afleiden dat in deze tijd al gebruik gemaakt werd van beton. De grootste ontwikkeling maakte beton echter door in de 19de en 20ste eeuw. Het product werd steeds meer verbeterd en daardoor werd beton het ideale bouwmiddel om te gebruiken voor woningen en gebouwen.
Beton is een samenstelling van cement, water, zand, grind en stenen. Het zand, grind en stenen wordt toeslagmateriaal genoemd, dit zorgt voor de stevigheid en sterkte van het eindproduct. Cement kunt u zien als de lijm wat het geheel bij elkaar houdt. De duurzaamheid van beton wordt bepaald door de hoeveelheid zand en grind en door de korrelgrootte. Om het cement te laten uitharden is water nodig. Als het beton hard is dan is het niet meer oplosbaar door water. De relatief lage prijs, het gebruiksgemak en de rijke mogelijkheden zorgen ervoor dat beton een ideaal bouwproduct is.

Wat is de betonlook?

De betonlook kan worden gerealiseerd met een product dat een beton uitstraling geeft, maar geen echt beton is. Producten waar de betonlook mee gemaakt worden zijn betonlook verf, betonlook vloerbedekkingen en betonstuc.

Betonstuc is een product op basis van cement en hars. Het woord betonstuc zegt het eigenlijk al; het wordt aangebracht door te stukadoren op de ondergrond. Daarvoor worden meerdere dunne lagen over elkaar aangebracht. Het resultaat na het drogen is een zeer duurzame, waterdichte en betonlook afwerking. Dit product kan worden aangebracht op alle stabiele oppervlakten, zoals vloeren en wanden, maar ook op meubels.

U kunt ervoor kiezen om een andere kleur betonstuc aan te brengen dan de traditionele betonkleur. Daarvoor wordt een pigmentpoeder toegevoegd aan het cementmengsel. De meeste betonstucsoorten worden waterdicht gemaakt door een speciale coating die als laatste wordt aangebracht. Betonstuc van Cemcolori is van nature waterdicht, de afwerklaag op dit product dient alleen voor bescherming tegen vuil. Het eindresultaat is een stuclaag dat waterdicht is en zeer duurzaam.

Wat zijn de verschillen tussen beton en betonstuc?

Het verschil tussen beton en betonstuc zit in de samenstelling en in het gebruik. Beton is echt bedoeld voor het creëren van grote stabiele constructies. Daarom bevat het behalve cement veel sterke materialen zoals steen en grind.

U zou betonstuc kunnen zien als het product dat ontwikkeld is om de betonlook zo goed mogelijk toe te kunnen passen in bestaande gebouwen. Om de look van beton na te bootsen wordt cement gebruikt. Dit wordt aangevuld met hars om de betonstuc makkelijker toe te kunnen passen. Betonstuc is dus een toegankelijker product om binnenshuis aan te brengen.

De voordelen van betonlook

Wanneer u de betonlook wilt aanbrengen in uw huis dan heeft betonstuc grote voordelen boven echt beton zoals:

  • Betonlook is aan te brengen op bestaande ondergronden van vloer tot plafond;
  • Betonlook is een lichter materiaal, een tafel van beton is bijna niet te tillen, een tafel met betonlook wel;
  • Betonlook is 100% waterdicht en daarom toepasbaar in natte ruimtes;
  • Betonlook is bestendig tegen schimmels, vetten en zuren;
  • Betonlook is minder koud dan beton en kan worden gecombineerd met vloerverwarming.

Hoe wordt de betonlook aangebracht?

De betonlook wordt gerealiseerd met betonstuc. Deze wordt aangebracht door het op de ondergrond te stukadoren. Als u een ervaren stukadoor bent, dan kunt u dit eventueel zelf doen. Voor de meeste mensen geldt echter dat ze het zullen moeten laten uitbesteden. Stukadoren is een ambacht op zich en bovendien is betonstuc een product waar u goed mee om moet gaan. Het bestaat namelijk uit meerdere componenten, vanwege het uitharden moet het snel worden aangebracht en op de juiste wijze.

Wilt u de betonlook in uw woning? Laat het dan aanbrengen door ArtiCiré. Wij zijn een stukadoorsbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het aanbrengen van betonstuc in woningen en bedrijven. Wij maken gebruik van Cemcolori betonstuc. Dit product kent vele voordelen, het is namelijk van nature waterdicht, de coating dient alleen om vuil tegen te houden. Daarnaast is Cemcolori in vele kleuren verkrijgbaar. U zit daarom niet vast aan de standaardkleuren van beton.

Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Wilt u de mogelijkheden bespreken of een offerte? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Maar u kunt ons natuurlijk ook bereiken via ons telefoonnummer of mailadres.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente