Is betonlook makkelijk aan te brengen?

Het is de laatste jaren heel populair om delen van het huis een betonlook te geven. Het zorgt namelijk voor een stoere en industriële uitstraling. Om de betonlook te realiseren bestaan er verschillende producten zoals verf, behang, laminaat en betonstuc. Maar is het eigenlijk makkelijk om betonlook aan te brengen? In dit artikel bespreken we twee opties en de manier waarop het aangebracht moet worden. 

Betonlook aanbrengen met betonlookverf; de voor- en nadelen

Van alle manieren om de betonlook te realiseren is betonlookverf de goedkoopste en het meest toegankelijk. Betonlookverf is verkrijgbaar in een aantal verschillende tinten, van lichte betonkleur naar een donkere tot zwarte tint.  De verf is eenvoudig zelf aan te brengen en kan op meerdere ondergronden worden aangebracht.

Het grootste nadeel van betonlookverf is dat het een duidelijke imitatie is van beton. De vergelijking met beton wordt gerealiseerd door de aanwezige ruwe structuur in de verf, de matte look en door het veeg effect te creëren. Maar een houten trap of meubel zal nooit gaan lijken op echt beton met betonlookverf. Een ander nadeel is dat de verf minder sterk is dan een vergelijkbaar product zoals betonstuc.

De betonlook aanbrengen met betonstuc; de voor- en nadelen

Wanneer u een betonlook wilt die bijna niet te onderscheiden is van echt beton dan, kunt u het best kiezen voor betonstuc. Dit is een product op basis van cement en hars. Naast de geweldige look die betonstuc geeft, heeft het ook nog enkele grote voordelen. Betonstuc is namelijk waterdicht, enorm sterk en duurzaam en tevens onderhoudsvriendelijk. Daarnaast kunt u kiezen uit enorm veel tinten en kleuren betonstuc. U zit dus niet vast aan de standaard grijze betonkleuren.

Het enige nadeel van betonstuc is dat het niet makkelijk zelf aan te brengen is. Het woord betonstuc zegt het al; het is stucwerk. Stukadoren is een ambacht dat niet iedere doe-het-zelver goed onder de knie heeft. Het is een flink aantal stappen verder dan verven. Voor degene die het toch zelf wil proberen volgt hier een stappenplan.

Stap 1: Maak het oppervlak gereed

Het oppervlak dat u wilt behandelen moet vetvrij en vrij van stof en vuil zijn. Bovendien mogen er geen delen van het oppervlak los zitten. Dit kunt u in geval van tegels controleren door middel van de kloptest. Zitten er wel delen los, dan moeten deze verwijderd worden. Het oppervlak moet hierna gelijk gemaakt worden. Is het oppervlak stabiel en gelijk, dan brengt u een primer aan om de zuigende werking van de ondergrond te verliezen. De betonstuc kan daardoor beter hechten.

Stap 2: De betonstuc gereedmaken

Betonstuc bestaat uit een aantal onderdelen of componenten, deze moet u met elkaar mengen. Er bestaan verschillende merken betonstuc, het is daarom belangrijk dat u goed de gebruiksaanwijzing leest. Maak niet teveel van het product aan, want het wordt snel hard, waardoor u het niet goed meer kan gebruiken.

Om de componenten goed in verhouding te kunnen mengen kunt u een weegschaal gebruiken. Om te mengen gebruikt u een betonmixer.

Stap 3: Het aanbrengen van betonstuc

Het aanbrengen van de betonstuc doet u met een flexibele opzetspaan en in een aantal fases.

Als eerste brengt u een laag aan die als ondergrond dient. Deze dient dun te zijn, maar wel dekkend; zo’n 1 mm dik. Na twee tot vier uur is deze laag droog genoeg om de tweede laag erop aan te brengen. Gebruik nu de opzetspaan om de betonstuc vegend aan te brengen, hierdoor creëert u het gewenste effect.

Nadat de twee lagen gedroogd zijn (24 uur) kunt u het behandelde oppervlak schuren met een schuurmachine. Dit zorgt voor nog meer effect. Na het stofvrij maken moet de betonstuc behandeld worden met een coating, deze zorgt voor de waterdichtheid. U brengt het aan met een verfroller.

Is betonlook makkelijk aan te brengen?

De betonlook is heel populair geworden om in interieurs toe te passen. In dit artikel heeft u kunnen lezen dat de betonlook makkelijk aan te brengen is als u kiest voor betonlookverf. Dit product heeft echter niet alle voordelen die betonstuc wel geeft.

Als u de betonlook in uw huis wilt, dan kunt u dit het best laten aanbrengen door een ervaren stukadoor. ArtiCiré is een stukadoorbedrijf dat zich richt op het realiseren van de betonlook in woningen en bedrijven. Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Ook interessant om te lezen:

Sfeervol in wand en vloer afwerking

Kerkstraat 12
4181 AB Waardenburg
0418 - 65 11 80
info@articire.nl

© ArtiCiré

Delen

© Articiré   |    Algemene voorwaarden    |    Privacyverklaring   |   Realisatie: Novente